αρχική σελίδα
Sunday, 05 Μαϊου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Login:  
Password:
ΝΕΑ   /   ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».
22/05/2008
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» 

Το Δημοσιογραφικό Συγκρότημα «Μακεδονία» στο πλαίσιο των ημερίδων υπό το γενικό τίτλο «Δρόμοι ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα» διοργάνωσε την Τετάρτη 7 Μαίου 2008 στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Arcadia ημερίδα με θέμα «Νομός Ροδόπης: Η Παιδεία ανοίγει νέους ορίζοντες ανάπτυξης».

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο αρθογράφος της εφημερίδας «Μακεδονία» συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, σημειώνοντας την εξόρμηση της εφημερίδας στους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης με την διοργάνωση ημερίδων, για την αναθέρμανση των σχέσεών της με τον ντόπιο πληθυσμό. Χαιρετισμό απηύθυναν οι Γ.Γ. Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Δημήτριος Σταμάτης, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νικόλαος Αγγελίδης.

«Στο όραμα της ανάπτυξης μετράμε συνοδοιπόρους, ένας από αυτούς η ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης και είπε ότι «η περιοχή της Θράκης στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν βίωσε συνθήκες απομόνωσης ως η εσχατιά της Ε.Ε. και της χώρας. Σήμερα εμφανίζεται εν μέσω αναπτυσσόμενων οικονομιών μιας ενιαίας αγοράς 200.000.000 καταναλωτών. Αυτή η ιστορική ευκαιρία χρειάζεται να τη μετατρέψει σε ορατό βηματισμό ανάπτυξης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε καταγεγραμμένα τα προβλήματα, να εστιάσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να θέσουμε στόχους. Η πρόκληση για την περιοχή είναι να γίνει πολυδύναμος ενεργειακός κόμβος και κόμβος μεταφορών, να διεκδικήσει όχι την υποβοηθούμενη στρεβλή ανάπτυξη αλλά την αυτοτροφοδοτούμενη», τόνισε. «Ανάπτυξη ναι, αλλά με ποια στελέχη;» διερωτήθηκε μεταφέροντας τον προβληματισμό των επιχειρηματιών της περιοχής, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα εξεύρεσης εξειδικευμένων στελεχών. «Έχουμε το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και την Τρίτη καλύτερη βιομηχανική περιοχή στη χώρα, που όμως δεν συνδέονται μεταξύ τους», παρατήρησε και πρότεινε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων να ξεκινήσουν από τη Θράκη ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που θα συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή. «Αυτό θα γίνει μόνο όταν έχουμε τομές, όπως το να συμμετέχουν οι φοιτητές στην παραγωγική διαδικασία μέσα στις επιχειρηματικές μονάδες της Θράκης και οι επιχειρηματίες μαζί με την επιστημονική κοινότητα να διαμορφώνουν τον οδηγό σπουδών».

Κύριος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να καταστεί η Θράκη εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με δίκτυο σύγχρονης σχολικής στέγης και ένα δυναμικό Πανεπιστήμιο, εμπλουτισμένο με νέες ειδικότητες και ερευνητικά ιδρύματα και τόνισε ότι μόνο μέσα από την εκπαίδευση καθίσταται εφικτή η πνευματική θωράκιση της Θράκης και της Ελλάδας και δημιουργείται μια νέα ποιοτική ανάπτυξη με άμεσες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο πρύτανης του ΔΠΘ καθηγητής Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και επεσήμανε ότι η Παιδεία είναι ουσιαστικός στυλοβάτης της κοινωνίας, γι’ αυτό θα πρέπει η επένδυση σε αυτήν να είναι πολύ μεγάλη.

Μίλησε, επίσης, ο  καθηγητής, πρώην Πρύτανης και Πρόεδρος του ελληνικού ιδρύματος πολιτισμού κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος τόνισε ότι η ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την Παιδεία και ανακοίνωσε την ίδρυση Αρσάκειου, ενός πλήρους ευρωπαϊκού σχολείου, στη Θράκη, καθώς και ο καθηγητής του ΑΠΘ Χρίστος Τσολάκης, του οποίου ο λόγος είχε θέμα «Παιδεία το μεγάλο μας πρόβλημα».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης, του Δήμου Κομοτηνής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

 

 


Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή