αρχική σελίδα
Friday, 29 Μαρτίου 2024
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ I ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ I SITE MAP I ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Login:  
Password:
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αρχαιολογικοί Χώροι
30/04/2007
ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Οι προϊστορικοί οικισμοί
Οι προϊστορικοί οικισμοί δεν προσφέρονται ιδιαίτερα για ξεναγήσεις, εφόσον το επιφανειακό υλικό που σώζεται είναι πενιχρό. Ο βαθμός του περιηγητικού ενδιαφέροντος εξαρτάται κυρίως από τα ορατά κατάλοιπα, σε αντίθεση με το επιστημονικό, που δίδει έμφαση σε ζητήματα, τα οποία δεν ελκύουν τον επισκέπτη. Για το λόγο αυτό, την καλύτερη εικόνα της προϊστορικής Θράκης μας τη δίνουν τα ευρήματα που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.

Οι ανασκαφές έχουν δώσει χρήσιμες πληροφορίες για τη νεολιθική εποχή (4.500 - 3.000 π.Χ.). Η τούμπα της Παραδημής, που σώζεται ένα χιλιόμετρο ανατολικά του ομώνυμου χωριού είναι από τους πλέον γνωστούς στη ΝΑ χερσόνησο του Αίμου. Άλλες θέσεις εντοπίστηκαν στα χωριά Σώστης, Υφαντές, Αμαξάδες, Κρωβύλη, ενώ ευρήματα έχουμε από τα σπήλαια Μαρώνειας και Στρύμης.

Η εποχή του χαλκού (3.000 - 1.050 π.Χ.) χαρακτηρίζεται από την καταστροφή και εγκατάληψη των νεολιθικών οικισμών, ως αποτέλεσμα της άφιξης των θρακικών φύλων.

Στην πρώιμη εποχή του σιδήρου (1.050 - 650 π.Χ.), αναπτύσσεται πλήθος θρακικών οικισμών σε ορεινές και πεδινές περιοχές, τους οποίους συναντούν οι πρώτοι Έλληνες άποικοι των παραλίων.

 
Αρχαιότητες της Μαρώνειας

marwneia1.jpgΑν και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα τελευταία χρόνια πλούσια ευρήματα διαφωτιστικά για το παρελθόν της περιοχής, είναι βέβαιο ότι η γη της Μαρώνειας επιφυλάσσει ακόμη πολλές και σημαντικές εκπλήξεις.

Τόσο στο χώρο του Αγίου Χαραλάμπους, όσο και γύρω από αυτόν, βρίθουν οι αρχαιότητες όλων των μεγάλων ιστορικών περιόδων. Μεγαλιθικά μνημεία, αρχαιοελληνική τέχνη, ρωμαϊκά κατάλοιπα, βυζαντινά τείχη, κ.α. συνθέτουν την πλούσια ιστορική φυσιογνωμία της ΝΑ Ροδόπης.

marwneia2.jpg
Σε ένα κλασικό αρχαιοελληνικό σκηνικό που αρχίζει από το ιερό βουνό Ίσμαρος και ολοκληρώνεται στους ελαιώνες που αγγίζουν το θρακικό πέλαγος, αναδεικνύεται ένα ένδοξο παρελθόν.
Αρχαιοελληνική Στρύμη

Φτωχά υπολείμματα της πόλης Σρύμη σώζονται στο άκρο του δυτικού σκέλους του όρμου του Ανοικτού, γνωστού ως χερσόνησος της Μολυβωτής. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Θάσιοι, οι οποίοι από τον 7ο π.Χ. θέλησαν να εκμεταλλευτούν την εύφορη ενδοχώρα, κατάλληλη για την καλλιέργεια σιτηρών.

Η πόλη προστατευόταν από ισχυρά τείχη, ενώ από το αξιόλογο λιμάνι της γινόταν η διακίνηση των προϊόντων. Σε αντίθεση με τη φτωχή εικόνα που παρουσιάζουν τα ερείπια, έχουν βρεθεί εδώ αξιόλογα έργα ιωνικής τέχνης που φυλάσσονται στα μουσεία της Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης και Σόφιας.

Σημειώνεται ότι το σύγχρονο χωριό Στρύμη στις ΒΑ παρυφές του Ισμάρου δεν έχει σχέση με την αρχαία πόλη.

 
Αρχαιοελληνική Δίκαια
Βρίσκεται 3 χλμ. μετά τη διασταύρωση της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης, προς το Φανάρι Κομοτηνής, πάνω σε ύψωμα. Πρόκειται για αρχαιοελληνική πόλη που πιθανόν να ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από Ίωνες αποίκους, ενώ η μυθολογία θέλει ως οικιστή της το Δίκαιο, γιο του Ποσειδώνα. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα αργυρά της νομίσματα που βρέθηκαν μέχρι την Αίγυπτο, λόγω των εμπορικών επαφών που είχε μέσω του λιμανιού της.
 

Τάφος των Συμβόλων

Σε απόσταση 600 μέτρων βορεία του χωριού Σύμβολα, στη δεξιά πλευρά του χωματόδρομου που οδηγεί σε χαράδρα και στο εσωτερικό της Ροδόπης, ανακαλύφθηκε αρχαιοελληνικός τάφος του τέλους του 4ου - αρχών 3ου αιώνα π.Χ., χτισμένος από κιτρινωπό πωρόλιθο με δρόμο, προθάλαμο και κυρίως θάλαμο. Ο τοίχος του στολιζόταν με χρωματιστά σχέδια, υπολείμματα των οποίων διατηρούνται στις παραστάδες και τα υπέρθυρα των εισόδων.

Στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, υπάρχουν και άλλοι τάφοι που φτάνουν χρονολογικά έως τη βυζαντινή εποχή και υποδηλώνουν την παρουσία κάποιου άγνωστου μέχρι στιγμής οικισμού.

 
Παπίκιον όρος

papikionoros.jpgΈτσι ονομάζεται το τμήμα του ορεινού όγκου της Ροδόπης που βρίσκεται ΒΔ της Κομοτηνής και πάνω από την περιοχή της βυζαντινής Μοσυνούπολης (Μαξιμιανούπολης).

Μεγάλος αριθμός βυζαντινών ναών και άλλων κτισμάτων έχουν εντοπιστεί βόρεια των οικισμών Πολύανθος, Σώστης, Μίσχος, Ληνός, Ασώματοι, Θάμνα και Ρίζωμα, που βρίσκονται στους πρόποδες της Ροδόπης.


Η πρώτη γραπτή αναφορά στο Παπίκιο γίνεται στο Τυπικό του Γρηγορίου Πακουριανού, που συντάχθηκε το 1083 και μας πληροφορεί ότι ο ναός του Αγίου Γεωργίου Παπικίου όρους, ήταν το μετόχι της μονής της Θεοτόκου Πετριτζονιτίσσης.

Από το Παπίκιο πέρασαν μεγάλες μορφές της βυζαντινής αυτοκρατορίας, αλλά και της Ορθοδοξίας. Η ακτινοβολία του Παπικίου ήταν μεγάλη και διατηρούσε επαφές με το Άγιο Όρος, έχοντας οργανωθεί στα ίδια μοναστικά πρότυπα με αυτό. Ολόκληρος ο χώρος του είναι κατάσπαρτος από ναούς και μνημεία. Δυτικά του χωριού Σώστης, κοντά στο Ληνό, υπάρχει ο μοναδικός σε χρήση λατρευτικός χώρος του συγκροτήματος του Παπικίου. Πρόκειται για το εξωκκλήσι του Αγίου Μάρκου, το οποίο έχει ανοικοδομηθεί πρόσφατα πάνω στα ερείπια παλαιού βυζαντινού ναού.

 
Ναός του Πολυάνθου
Στα δυτικά του Πολυάνθου, σε απόσταση 1 χλμ. δεξιά του δρόμου, αποκαλύφθηκε ο ναός που χρονολογείται μεταξύ των πρώτων χριστιανικών χρόνων και της μεσοβυζαντινής περιόδου. Είναι τρίκλητος, με νάρθηκα και τετράπλευρο μικρό προς βορρά πρόκτισμα. Η παρουσία του στο σημείο εκείνο, όπως το νεκροταφείο και το κάστρο στην κορυφή του υπερκείμενου λόφου, μαρτυρούν την ύπαρξη οικισμού.
 

Βυζαντινή Μοσυνούπολη

Στα ΒΔ της Κομοτηνής, στο 7,5 χλμ. της αμαξικής οδού προς Ίασμο και στη δεξιά μεριά σε απόσταση 1 χλμ. σε χωματόδρομο, βρίσκεται η Μοσυνούπολη. Από την πόλη σώζονται ερείπια τμημάτων της οχύρωσης με στρογγυλούς και τετράγωνους πύργους, θεμέλια βυζαντινού ναού, ενώ ο χώρος που περικλείουν τα τείχη είναι διάσπαρτος με θραύσματα αγγείων. Έχουν ανασκαφεί συστάδες παλαιοχριστιανικών τάφων και στα 1978 βρέθηκαν 14 παιδικοί τάφοι έξω από το νότιο τείχος της πόλης. Χτίστηκε στη θέση του θρακοελληνικού πολίσματος Παισούλαι και μέχρι τον 9ο αιώνα μ.Χ. ήταν γνωστή ως Μαξιμιανούπολη.

Οι αναφορές των βυζαντινών πηγών είναι συχνές αφού υπήρξε το ορμητήριο τυ Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου, αλλά και το επίκεντρο των αιματηρών εμφυλίων συγκρούσεων στους τελευταίους αιώνες της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Αρχιτεκτονικά μέλη από ναούς, επιγραφές, νομίσματα και άλλα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

 

Βυζαντινό Περιθεωρίο

byzantinoperitheoreio.jpgΣτο 18ο χλμ. της παλαιάς επαρχιακής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης, πριν το χωριό Αμαξάδες, ο χωματόδρομος αριστερά οδηγεί στα ερείπια του Περιθεωρίου, στον μυχό της λίμνης Βιστωνίτιδα, προς την πλευρά της Ροδόπης.

Η πόλη διαδέχθηκε το μυθικό Stabulo Diomedis (Σταύλοι του Διομήδη) που συναντούμε στους Λευτιγγεριανούς χάρτες. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Αναστάσιο (491-518) ο οποίος την οχύρωσε και της έδωσε το όνομα του, Αναστασιούπολη.

Η επίσκεψη στο Περιθεωρίο αποτελεί ενδιαφέρουσα εμπειρία μιας και τα τείχη του παρόλες τις καταστροφές σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση και διατηρούν τη μεγαλοπρέπεια τους από την εποχή που τα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της.

 

Βυζαντινό φρούριο της Νυμφαίας

Βρίσκεται στα Β. της Κομοτηνής, στο 11ο χλμ. της διαδρομής Κομοτηνής - παλαιό τελωνείο Νυμφαίας, μετά το αισθητικό δάσος. Χτίστηκε στη νότια έξοδο της φυσικής διόδου, που σχηματίζεται μέσα στον ορεινό όγκο της Ροδόπης και ενώνει την πεδιάδα της Κομοτηνής με την κοιλάδα του Άρδα και στη συνέχεια με αυτήν της Φιλιππούπολης. Οι υπερασπιστές του είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν οπτικά ένα μεγάλο μέρος του πεδινού χώρου, την Εγνατία οδό, έως και τις ακτές που βρέχονται από το Θρακικό πέλαγος.

Σώζεται τμήμα του φρουρίου, στη νότια πλευρά κυρίως όπου το ύψος σε κάποιο σημείο ξεπερνά τα 6 μέτρα. Συστηματική ανασκαφή δεν έχει γίνει ως τις μέρες μας.

 

Βυζαντινό φρούριο της Γρατίνης

Στην κορυφή του λόφου που δεσπόζει του παλαιοτάτου οικισμού της Γρατίνης σώζονται πενιχρά υπολείμματα βυζαντινού οχυρωματικού περίβολου με μεγάλη δεξαμενή πόσιμου νερού. Ο οικισμός, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα, εκτεινόταν και έξω των τειχών προς την πλευρά του σύγχρονου χωριού.
 

Βυζαντινός οικισμός Πατέρμων

paterma.jpgΑτείχιστος, ορεινός οικισμός, στα βόρεια της Γρατίνης. Κοντά στο σημερινό χωριό Πάτερμα.Βρίσκεται δίπλα σε χαράδρα - τις όχθες της οποίας ενώνει τριπλή μεσαιωνική γέφυρα, όπου βρέθηκαν μονόκλιτη βυζαντινή εκκλησία του 11ου - 12ου αιώνα και άλλα κτίσματα.

Πολύ κοντά στον οικισμό βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Έχει συνολικό μήκος διαδρόμων 180 μέτρα και μέγιστο ύψος 14 μέτρα. Η μεγάλη του αίθουσα έχει διαστάσεις 45Χ7 μέτρα περίπου. Αν και στερείται σταλακτιτών, είναι εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους των πέντε γνωστών αιθουσών του και έχει μεγάλη βιολογική αξία καθότι αποτελεί κατοικία σπανίων ειδών.

 
Τοξοτή Γέφυρα

bridge.jpgΜέσα στη χαράδρα που διαρρέει ο ποταμός Κομψάτος και σε μικρή απόσταση από την παλιά χάραξη της αμαξιτής οδού Κομοτηνής - Ιάσμου, εμφανίζεται το επιβλητικό παράστημα της τρίξοτης πέτρινης γέφυρας.

Πιθανολογείται ότι χτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες στον 18 αιώνα, αν και τοπικές μυθοπλασίες που κυκλοφορούν μεταξύ των κατοίκων της περιοχής τη θέλουν ως γέφυρα που χτίστηκε στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή